ENEN CZE
===

články

Miroslav Plojhar: Devizové trhy v rytmu rocknrollu

Hospodářské noviny, 20.01.2015

publikováno: 23.01.2015, čteno: 2300×

 

Plánujete lyžovačku ve Švýcarsku? Rozmyslete si to, nebo si pořádně naládujte prkenici. Poté, co švýcarská centrální banka (SNB) bez varování opustila tři a půl roku trvající obranu kurzu franku, frank skokově posílil. Nad rozhodnutím SNB nezapláčou jenom turisté mířící do "Švajcu", ale hlavně švýcarští exportéři. SNB za ně doposud dělala zajištění měnového rizika, tzv. makro-hedge pro celou ekonomiku. Díky tomu byl kurz eura k franku v posledních měsících ještě línější než superlíný kurz české koruny k euru. Švýcarští centrální bankéři si řekli, že kurz není tolik nadhodnocený a exportéři budou schopni žít i se silnějším frankem. SNB v roce 2011 masivně intervenovala, což vedlo k obavám ze ztrát z držení devizových rezerv. Minulý týden však SNB oznámila masivní zisk za rok 2014 (38 mld. franků), což jí dodalo kapacitu skousnout ztráty, až frank posílí.
Česká koruna se franku v posledním více než roku podobala. Centrální banka ji drží nad předem vytyčenou úrovní. Podobně jako ve Švýcarsku se čeští exportéři nemusejí obávat posílení koruny. ČNB dělá zajištění za ně a jako Švýcaři si vytvořila prostor pro ztráty z přecenění devizových rezerv, zisk za rok 2014 ve výši 56 mld. korun vymazal ztrátu z let posilující koruny.
Koruna se od franku také odlišuje, a to ve dvou věcech. Na rozdíl od franku je silně podhodnocená… A za druhé, ČNB je ve vztahu k SNB v obráceném módu. Na stole jsou úvahy o posunu intervenční úrovně, aby trefila inflační cíl, který se jí vzdaluje kvůli padající ceně ropy. Vše se však může za pár měsíců změnit, dojde-li k obratu cen komodit. Kombinace rostoucí ekonomiky a vyšších cen komodit bude pro ČNB dobrý důvod z intervencí vycouvat. Když se hýbe už i kurz franku, je nabíledni, že na devizových trzích skončily ploužáky a teď se hraje rock’n’roll. Spoléhat se, že se kurzy moc nehýbou, může vyjít draho. To, že předpovědi na riziko velké změny kurzů neukazují, neznamená, že neexistuje.
Kurz koruny k euru je o tři koruny slabší, než je úroveň odůvodnitelná růstem ekonomiky a konkurenceschopností. I když část ČNB uvažuje o druhé intervenci kvůli chybějící inflaci, myslíte si, že je dobrý čas vsázet na oslabení koruny, tedy nezajišťovat kurz budoucích eurových příjmů? Až se jednou kurz koruny vrátí tam, kde by měl být, nebo to přestřelí, běžte si poplakat na rameno guvernérovi ČNB. Představte si, co vám udělá s "výsledovkou" skokové posílení koruny na 25 za euro… Anebo se zajišťujte!   
Když se hýbe už i kurz franku, je nabíledni, že na devizových trzích skončily ploužáky a teď se hraje rock’n’roll. Spoléhat se, že se kurzy moc nehýbou, může vyjít draho.   

Miroslav Plojhar; stratég Erste Corporate Banking

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­