ENEN CZE
===

články

Tomáš Munzi: Může být sociální státy pro všechny?

MF Dnes, 21.02.2015

publikováno: 04.03.2015, čteno: 3063×

 

Události v Paříži, ale i boj občanů Západu v řadách Islámského státu by měly vést k diskusi o roli imigrace vzhledem k tzv. sociálnímu státu. Solidarita je křehká věc a je pochybné, jestli současné sociální a zdravotní systémy často neefektivního přerozdělování nebourají důvěru v solidaritu jako takovou.
Státy blahobytu nejsou udržitelné, nelze je kopírovat. Jejich bohatství je založeno i na tom, že v době, kdy byly ekonomicky na stejné úrovni jako dnešní bohatší postkomunistické země, neměly naše "sociální" státy. Žádný současný stát v Evropě už nemá mnoho společného se sociálně-tržním hospodářským zázrakem poválečného Erhardova Německa.
Mnohé země západní Evropy dnes doplácejí na to, jak mnohá takzvaná sociální práva začala být přiznávána i imigrantům. To logicky předurčilo i to, že pro mnohé se životním cílem nestala jen možnost pracovat, ale i systémově zneužívat systém. Tím se naprosto pokroutily motivace mnohých jedinců do té míry, že paradoxně začali západní blahobyt tak trochu nenávidět.
Ukažme si to třeba na příkladu debaty o otevřenosti našeho rovnostářského zdravotního systému. Rada vlády pro lidská práva usiluje o rozšíření už dnes vysoce zneužívaného veřejného zdravotního pojištění na cizince ze třetích zemí. To jde přitom proti principům pojistné ochrany a vedlo by to jen k účelovému přílivu imigrantů, kteří by měli ihned právo na zdravotní systém bez jakékoliv spoluúčasti.
Veřejné i soukromé zdravotní pojištění je naopak potřeba upravit tak, aby se zabránilo zneužívání. Rozhodně není důvod pouštět cizince ze zemí mimo EU do veřejného zdravotního systému. Vedle cizinců z chudších zemí by mohl přijít jiný paradoxní jev: černí pasažéři z mnohem bohatších zemí, než je Česká republika, kde se však často vyžaduje nákladná spoluúčast – tedy v podstatě celý svět. Mohli bychom se stát turistickou destinací nejen levného piva, ale i péče s nulovou spoluúčastí.
Ne každý měl štěstí se narodit v bohatší části světa. Bohatství západní civilizace je přitom postaveno i na migrační vlně za svobodou myšlení, vyznání a podnikání zejména v 19. století. Takové imigranty potřebujeme. Ale je potřeba mít nastavené sociální a zdravotní systémy tak, aby se k nám mohli dostávat jen ti, co chtějí pracovat, nikoli zneužívat systém.  

Ekonom, externí pedagog na VŠE

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­