ENEN CZE
===

články

Pavel Ryska: Deflace neškodí růstu

Hospodářské noviny, 16.03.2015

publikováno: 17.03.2015, čteno: 2636×

 

Diskuse o deflaci je v České republice opanována samými "kdyby". Deflaci totiž kromě krátké epizody roku 2009 nepamatujeme, a ti, kdo před deflací varují, jsou tak ve výhodě. Dobře se "prodává" klasický psychologický jev, kdy se lidé snadno bojí toho, co ještě nezažili. Když deflaci neznáte, tak nám věřte, že je špatná, říkají.
O to pozorněji bychom ale měli sledovat loňský rok v jiných zemích střední Evropy. V Polsku loni klesly spotřebitelské ceny o procento, přitom ekonomika vzrostla o 3,3 procenta. Maďarsko mělo deflaci v podobné výši (0,9 procenta) a ekonomika rostla ještě rychleji (+3,6 procenta). V Maďarsku dokonce v posledních letech platil dokonalý opak deflačně-recesních teorií. Čím nižší byla inflace (i v minusu), tím rychlejší byl růst. Nám nejbližší Slovensko mělo inflaci těsně pod nulou a rostlo tempem nad 2 procenta.
Podle centrální banky nás intervence proti koruně zachránila před deflací a díky tomu rosteme. Vážnou trhlinou v této argumentaci však je, že v sousedních zemích deflace již nějaký čas skutečně probíhá, a rostou dokonce rychleji než my. K tomu se pomalu přidává i Česko: původní cíl České národní banky zvýšit intervencí inflaci se nezdařila inflace
je prakticky na nule. A přesto – či spíše právě díky tomu – rosteme. Argumentovat proti deflaci či nízké inflaci bude čím dál těžší.   

Pavel Ryska; analytik J&T Banky

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­