ENEN CZE
===

články

Michal Petřík: Rozšíření EU a důsledky francouzských ambicí

www.cepin.cz, 16.05.2002

publikováno: 16.05.2002, čteno: 3065×

 

Je více než evidentní (a zde souhlasí i zastánci odlišných politických názorů), že Francii hrozí v důsledku rozšíření EU ztráta dnešní mocenské a geopolitické pozice, které sepo několik posledních desetiletí těšila po boku Německa, se kterým na bruselském "politickém trhu" realizovala velké množství různých projektů různých vzájemných "směn".

Touhu Francie po "politické směně" při rozšiřování EU budeme moci dnes pozorovat patrně v následujících dimenzích:

a) oddalování rozšíření EU "na neurčito" pod záminkou náhle vyvstavších "objektivních a předtím netušených" problémů. Těmi budou diskuse o národních zájmech (prezentované jako nacionální konflikty) v kandidátských zemích, dobře míněná a upřímná francouzská tužba počkat na tradiční spojence Rumunsko a Bulharsko, podle směnného kursu (a nikoli podle parity kupní síly) spočtené životní úrovně kandidátských zemí, které přece neumožní "uspěchané rozšíření", atd.

b) oddalování rozšíření EU "na určito", kdy bude maximálně prodlouženo období, ve kterém budou evropské subjekty jednostranně a bezprecedentně benefitovat z naší harmonizované legislativy otevírající jim prostor, jako bychom už byli členským státem EU, v situaci, kdy tyto podmínky nebudou poskytovány našim subjektům,

c) získání výhodnějších (zejména finančních) podmínek pro vstup jejích domácích firem do privatizovaných společností v kandidátských zemích (u nás za mnohé hovoří příklad EdF a ČEZu, ale ani France Telecom a Société Générale se nevyhly obdobným sklonům)

d) zavedení semknutější, socialističtější, regulovanější, plánovanější EU. Tyto mechanismy bude poté vždy možno použít k zavedení vzhledem k jiným zemím zdánlivě neutrálních regulačních opatření. A nutnost nových rozhodovacích mechanismů (snížení práv veta pro menší státy) introdukovala už i smlouva z Nice !

Nemylme se: tradiční vazby, přítelství a sympatie nám nebudou nic platné, budeme – li konfrontováni s realitou dnešních francouzských zájmů. A budou to dnešní zájmy této evropské mocnosti, které mohou tak (zdánlivě překvapivě) zkomplikovat náš vstup do EU a případně (či zároveň) zvýšit cenu za tento krok.

Ing. Michal Petřík, poradce prezidenta republiky

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­