ENEN CZE
===

články

Jiří Weigl: Pobídková mystifikace

www.cepin.cz, 24.05.2002

publikováno: 24.05.2002, čteno: 3145×

 

Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr se na stránkách HN v uplynulých dnech pustil do předvolebně emotivní polemiky s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem o investičních pobídkách. V podání pana ministra je zvýhodňování velkých investic zahraničních firem příkladem práce vlády pro obyčejné lidi. Socialistická vláda prý touto cestou staví na nohy český průmysl, údajně zdevastovaný vládami pravicovými. Proto jsou investiční pobídky dobré a kdo by snad měl jiný názor, šíří pouze blbou náladu.

Takto jednoduše však spor kolem investičních podpor lze sotva odbýt. Proti zahraničním investicím a pracovním místům, která vytvářejí, nikdo nic nemá. Problém je to, že investiční pobídky vytvářejí nerovné prostředí na trhu a postrádají elementární spravedlnost. Vláda, místo aby vytvářela takové ekonomické prostředí, kde se investorům vyplatí investovat za normálních podmínek, na tento svůj úkol rezignuje a místo toho buduje umělé ostrovy výjimek pro vyvolené. Malým a středním podnikatelům by jejich dnešní, již tak vysoké daně chtěla zvýšit, ale společnosti se zisky v řádu miliard dolarů jsou od daní na léta osvobozeny. A ještě tomu říká práce pro obyčejné lidi. Nebylo by lepší zavést rozumně nízkou daň pro všechny? Pak by odpadla nutnost pobídek pro jedny a ždímání ostatních, z jejichž peněz se pobídky platí.

V rámci pobídek stát chrání zahraniční investory před byrokratickým martyriem při získávání pozemků a budování nezbytné infrastruktury, které dusí všechny ostatní "nezvýhodněné" podnikatele. Nebylo by moudřejší namísto pobídek raději věnovat pozornost vybudování jednoduché, funkční a nezkorumpované veřejné správy, z níž by měli trvalý prospěch nejen zahraniční investoři, ale všichni občané této země? Namísto toho byrokracie dusí podnikání stále silněji a právě obyčejní lidé, o nichž pan ministr hovoří, by o tom mohli vyprávět nejlépe.

Nebylo by lepší místo miliónů dotací zahraničním investorům na školení pracovních sil konečně něco udělat s naším školstvím a zpružnit trh práce? Prospěch bychom z toho měli všichni, ne pouze vybraní.

Investiční pobídky jsou vlastně kompenzací zahraničním investorům za to, co u nás nefunguje a co nás znevýhodňuje proti standardu vyspělého světa. Tvrdí-li ministr průmyslu, že bez pobídek by investoři nepřišli, říká současně, že ve vytváření dobrého podnikatelského klimatu u nás toho vláda mnoho neudělala.

Je evidentní, že cestou k prosperitě není duální ekonomika, založená na několika privilegovaných zahraničních investicích a stagnujících domácích podnicích drcených vysokou daňovou zátěží a byrokratickými bariérami. Cestou ke stabilní prosperitě není rozdávání podpor zahraničním investorům ze stále schodkovějšího státního rozpočtu, zatímco domácí podnikatele rostoucí veřejný dluh vytlačuje z úvěrového trhu. Alarmující vývoj našich veřejných financí ukazuje, že v mezinárodní soutěži státních rozpočtů o vyšší uplácení velkých investorů asi dlouho krok neudržíme. Co bude pak?

Cesta je jediná. Úsporný stát se zdravými financemi, stabilní měna, jednoduché předpisy, minimum byrokracie, efektivní státní správa, nízké daně, liberální podnikatelské prostředí. Potom pobídky potřebovat nebudeme, zahraniční kapitál se pohrne sám a trvale, ale vedle něho bude prosperovat i domácí podnikání.

Ing. PhDr. Jiří Weigl, vedoucí kanceláře prezidenta republiky

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­