ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Kvůli státnímu dluhu budou banky podnikatelům půjčovat stále méně

www.cepin.cz, 30.08.2002

publikováno: 30.08.2002, čteno: 2908×

 

Mnoho podnikatelů – těch, které postihly záplavy, i těch ostatních – se bude obracet na banky s cílem získat úvěr. Šance na získání úvěru se letos a příští rok dramaticky zhorší. Hlavním faktorem tohoto neblahého jevu je a bude státní zadlužování, protože banky raději nakoupí státní dluhopisy, než aby poskytly úvěry podnikům

Jak banky nakládají se získanými vklady? Bohužel dávno neplatí, že získané prostředky banky používají především na úvěry podnikům. Část mají pohodlně uloženo u České národní banky a stále větší část půjčují lehkomyslné vládě na krytí schodků státního rozpočtu. Přitom platí jednoduchá zákonitost: Čím více se stát zadlužuje, tím méně zbývá bankám na úvěry podnikům. Jak je vidět z grafu 1, zatímco před pěti lety vynakládaly banky na komerční úvěry téměř polovinu zdrojů, nyní je to již sotva jedna třetina.

 

Graf 1: Struktura aktiv bank

 

Banky se samozřejmě chovají racionálně, když nakupují státní dluhopisy a nepůjčují podnikatelům. Na vině není zlý úmysl bank, ale neodpovědnost vlády, která hospodaří s obrovským dluhem a svými dluhopisy zahlcuje bankovní sektor.

Není pravda, že dluh na rozdíl od daní není bolestivý zdroj státních financí. Deficity rozpočtu skrze deformovaný bankovní sektor tvrdě dopadají na všechny podnikatele, kteří přicházejí o možnost rozvíjet své podnikání. V důsledku pak tato vládní politika zadlužování dopadá i na všechny ostatní, protože když brzdí podnikatele, brzdí i celkový hospodářský růst. Bohužel můžeme očekávat, že v následujících letech prodá stát bankám další obrovský objem dluhopisů a prostředky, které budou banky ochotny půjčovat podnikům, se dále ztenčí.

Situaci pro podnikatele dále zhoršuje skutečnost, že stále větší část ztenčujících se komerčních úvěrů banky věnují na úvěry domácnostem – na spotřební zboží a hypotéky. Jak ukazuje graf 2, objem úvěrů podnikům za uplynulý rok trvale klesal, zatímco objem úvěrů domácnostem rostl. Tento trend bude po povodni patrně pokračovat.

 

 Graf 2: Vývoj úvěrů podnikům a domácnostem

 

Za normálních okolností by popovodňová obnova byla pro banky vítanou příležitostí jak získat nové klienty v podnikatelském sektoru. Mohly by půjčovat těm, kteří se v minulosti prokázali schopnostmi vytvářet hodnoty. Za situace zvyšujícího se zadlužování vlády však k tomu nebudou mít dost motivace.

Tuto situaci nezlepší žádný apel vlády vůči bankám. Nezlepší ji ani zřizování nových úřadů ani zavádění nových programů na pomoc podnikatelům. Dokud se bude stát dále zadlužovat a dokud Česká národní banka bude bankám nabízet výhodné bezrizikové úložky, nelze čekat, že se situace zlepší a že se banky vrátí k normální činnosti: poskytování úvěrů.

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Doposud nebyly vloženy žádné komentáře.

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­