ENEN CZE
===

články

Petr Mach: Film neobsahuje žádná zfalšovaná data

Blog Petra Macha na aktualne.cz, 28.06.2007

publikováno: 28.06.2007, čteno: 3941×

 

Centrum pro ekonomiku a politiku promítá dnes (28.6.) film "Velký podvod s globálním oteplováním" – a jako všude na světě, kde je tento film promítán, přicházejí environmentalisté se souborem argumentů, který má film a jeho tvůrce diskreditovat. U nás tak učinilo Hnutí Duha a média jejich argumentaci převzala.

Předně bych doporučil všem, kteří se pouští do polemik s tímto filmem, aby se na něj nejdřív podívali.

Základní poselství filmu je, že se ubíráme špatným směrem, když na základě hypotézy, že za globálním oteplováním stojí spalování fosilních paliv, přijímáme drastická opatření, která zdražují elektřinu, uhlí a benzín. Film ukazuje jednak to, že klima se měnilo vždy v minulosti a že hybnou silou byla aktivita Slunce, což film dokládá na datech publikovaných uznávanými vědci z oboru. Film také ukazuje, že rovněž koncentrace CO2 vždy v minulosti kolísala, ovšem vždy v závěsu za změnami teploty (oceány uvolňují CO2 v důsledku ohřívání). Velký podvod podle autorů filmu spočívá v tom, že je nám mnohými tvrzeno, že globální oteplování za posledních 20 let je způsobeno činností člověka, ačkoliv - jak ukazují tvůrci filmu - Slunce je dlouhodobě silnějším činitelem.

Ekologické Hnutí Duha tvrdí, že se dva vědci, na jejichž poznání bylo ve filmu odkazováno, odhradili proti vyznění filmu. O co jde?

Hnutí Duha naznačuje, že film falšuje data. Skutečnost je ovšem taková, že film, který budeme promítat, žádná data nefalšuje. Zjistil jsem, kde je původ tvrzení Hnutí Duha.

Výzkum Friise-Christensena je důležitou součástí filmu. Friis-Christensen totiž dává do souvislosti sluneční aktivitu (měřenou délkou slunečního cyklu, vypočítávaného od periody náběhu slunečních skvrn) a globální teplotu. Obě křivky jsou dobře zkorelovány (na rozdíl od koncentrace CO2 a teploty), a vedou proto tvůrce filmu (a Friise-Christensena a mnoho dalších vědců) k závěru, že v celém dlouhém historickém období je to právě sluneční aktivita, a ne emise CO2, které vedou ke změnám globální teploty.

Toto je graf, který publikoval Friis-Christensen:
friis
Zdroj: http://folk.uio.no/nathan/web/statement.html

Křivka sluneční aktivity obsahuje mezeru v levé části grafu, v období, za která nebyla dostupná data. Friis-Christensen kritizoval autory filmu, že ve filmu mezeru v datech propojili čarou a vyvolává to dojem, jakoby doplněná čára reprezentovala skutečná data. Šlo o prohřešek, který autoři opravili a ve filmu, který CEP promítá, je opět čára přerušená, což na celkovém poslelství filmu - že existuje zřetelná souvislost mezi sluneční aktivitou a globální teplotou - nic nemění.
 
Pokud jde o údajně druhého dotčeného, oceánografa Carla Wunsche, ten si stěžuje, že když ve filmu vysvětluje, že emise CO2 NÁSLEDUJÍ změny teploty - díky akumulační vlastnosti oceánské hmoty - nechtěl se tím přidat na žádnou stranu "války" o globální oteplování. Jeho slova ale ve filmu nebyla nijak pokřivena - divák vidí přesně jen to, co Wunsch říká. 

Hnutí Duha dělá z komára velblouda, snaží se film zdiskreditovat, aby o něj náhodou neprojevila zájem nějaká televize a fakta prezentovaná ve filmu neviděla široká veřejnost.

Ing. Petr Mach, Ph.D., výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

VytisknoutVytisknout článek Odeslat článek emailemOdeslat článek emailem

Komentáře k příspěvku

Počet komentářů: 5, poslední 30.06.2007 20:45

30.06.2007 20:45 | Pane Machu, (LM)

01.07.2007 00:42 | A mimochodem, (LM)

01.07.2007 13:44 | Promítání (Jan Ryšavý)

03.07.2007 20:54 | Film přinesl jiný úhel pohledu (Petra Zíková)

03.07.2007 21:42 | Petro, (LM)

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­