ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník 86/2010 " Fotovoltaika a růst cen elektřiny"

139 stran, brožovaná vazba
vyšlo: prosinec 2010
cena: 70,- Kč


Když se přijímal zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, leckteří z nás jsme věděli, že nepřinese nic dobrého a byli jsme proti. Čas ukázal, že jsme měli pravdu. Masivní státní podpora obnovitelných zdrojů vyústila do obrovských problémů, které se letos vyhrotily kvůli jednomu z tzv. obnovitelných zdrojů – solárnímu byznysu. Energetický regulační úřad informuje o stále nových a nových připojených solárních zdrojích, které budou české spotřebitele a firmy stát obrovské peníze. Vláda a parlament reagovaly novelou několika zákonů, ale reakce přišla pozdě, je špatná, věci moc nepomůže a zavádí další distorze. Je to prostě celé špatně.

Centrum pro ekonomiku a politiku přichází do této diskuse s novým sborníkem. V části A přetiskujeme texty ze semináře "Fotovoltaika a růst cen elektřiny – hrozba pro český průmysl?" z 20. října 2010. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek popisuje, jak chce vláda zakročit proti této hrozbě. Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Vítkovice, a.s., Jan Světlík varuje, že dojde k ohrožení konkurenceschopnosti českého průmyslu. Předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt popisuje, k jakémunárůstu solárních "elektráren" dochází a jaké to vyvolá problémy.

V části B přinášíme další doplňkové texty. Ministr životního prostředí Pavel Drobil varuje, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík argumentuje, že snaha o splnění závazku EU o podílu produkce obnovitelných zdrojů energie nám už dnes zhoršuje ekonomickou situaci. Miroslav Zajíček a Karel Zeman z Národohospodářské fakulty VŠE přinášejí výňatek ze své studie o ekonomických dopadech výstavby fotovoltaických a větrných elektráren v ČR. Šéfredaktor týdeníku Euro Pavel Páral vysvětluje, proč elektřina podraží. Ředitel pro strategii společnosti Partners PavelKohout se ptá, zda šlo v případě podpory fotovoltaik o amatérismus, nebo úmysl. Luboš Smrčka z Vysoké školy ekonomické ukazuje, že obnovitelné zdroje energie jsou nespolehlivé. Doktorand VŠE Tomáš Munzi klade bastiatovskou otázku, co v solárním boomu je a není vidět. Redaktor časopisu Týden Lukáš Kovanda kritizuje solární podnikání za státní peníze. Lubomír Lízal z CERGE doporučuje zkrátit podporu fotovoltaice a risknout i případné arbitráže. Bývalý poradce ministrů průmyslu a obchodu Jiří Hanzlíček řeší otázku, kdo je odpovědný za špatný zákon. Tomáš Ehler z českého velvyslanectví v Berlíně analyzuje daň na podporu obnovitelných zdrojů v SRN. Prezident Golf Club Beroun Vojtěch Matějček argumentuje, že ve fotovoltaice neselhal trh, nýbrž stát. Jiří Svoboda z Ústavu fyziky materiálů AV ČR v Brně se ptá, jak ucpat fotovoltaický tunel. Redaktorka Hospodářských novin Zuzana Kubátová odhaluje, komu patří solární parky v Česku.

Závazek, že země Evropské unie musejí do roku 2020 produkovat 20 % své spotřeby energie z takzvaných obnovitelných zdrojů, je ekonomicky zcela iracionální. Fakt, že se pro ČR podařilo tento závazek zmírnit na 13 %, je slabá útěcha. Samotný pojem obnovitelné zdroje nemá smysl a ekonomická teorie ho – nikoli náhodou – nezná. Opět se potvrzuje, že regulace pocházející z Evropské unie brzdí ekonomiku členských zemí a nutí nás zabývat se věcmi, které by v normální tržní ekonomice neměly co dělat. Přeji inspiraci a pozorné čtení.

Václav Klaus

V Praze, 16. listopadu 2010

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­