ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník 93/2011 "11. září - Deset let poté"

127 stran, brožovaná vazba
vyšlo: listopad 2011
cena: 100,- Kč


11. září 2001 byly v New Yorku a Washingtonu spáchány největší teroristické útoky v dějinách lidstva. Centrum pro ekonomiku a politiku vzpomíná na tuto významnou historickou událost, která již natrvalo zůstane v učebnicích dějepisu, novým sborníkem.

V části A přinášíme texty ze semináře "11. září 2001 – deset let poté", který proběhl 8. září 2011. Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl vysvětlil, proč 11. září vyvolalo strach o civilizaci. Jan Eichler z Ústavu mezinárodních vztahů rozebral zahraniční a bezpečnostní politiku USA po 11. září. Ředitel Občanského institutu Roman Joch ukázal, proč považuje válku proti nepřátelům Západu za legitimní. Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity Praha označil protiteroristickou politiku EU jako papírového tygra.

V části B uveřejňujeme další zajímavé doplňkové texty. Politolog Petr Robejšek z Hamburku vysvětlil, proč měkká síla v mezinárodní politice většinou nefunguje. Spisovatel Benjamin Kuras varuje, že západní civilizace směřuje k zániku. Ekonom Pavel Kohout dává 11. září 2001 do souvislosti s měnovou politikou. Německý novinář Patrick Bernau vidí dluhovou krizi způsobenou extrémně uvolněnou měnovou politikou jako opožděné vítězství teroristů. Marek Loužek z Centra pro ekonomiku a politiku analyzuje mezinárodní terorismus z pohledu ekonoma. Odborný asistent na katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Fakulty sociálních studií MU Petr Vilímek se ptá, jak oprávněná je kritika války proti terorismu. Miroslav Mareš z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity nabízí bilanci desetileté války proti terorismu. Brněnská politoložka Eva Duřpektová hodnotí válku proti terorismu pohledem moderní teorie spravedlivé války. Redaktor Hospodářských novin Václav Lavička upozorňuje, že boj s terorem už stál biliony dolarů. Spolupracovník MF Dnes Lubomír Heger porovnává oběti války proti teroru na straně Američanů a ostatních národů. Student Národohospodářské fakulty VŠE a Fakulty sociálních věd UK Dominik Stroukal hodnotí 11. září jako větší katastrofu, než jsme čekali.

Náklady války proti terorismu za posledních deset let jsou obrovské. Ještě vážnější je omezování osobních svobod v důsledku přísnějších bezpečnostních opatření. Válka proti terorismu by neměla být zneužívána k omezování individuálních svobod, pokud to není nezbytně nutné. Přeji inspiraci a pozorné čtení.

Václav Klaus

V Praze, 10. října 2011

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­