ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 37 "Prezidentské volby v USA"

81 stran, brožovaná vazba
vyšlo: únor 2005
cena: 70,- Kč


Týden po amerických prezidentských volbách, ve kterých zvítězil republikánský kandidát George W. Bush nad demokratickým vyzývatelem Johnem Kerrym, uspořádalo Centrum pro ekonomiku a politiku seminář "Prezidentské volby v USA – význam pro Ameriku a svět". Nyní přinášíme sborník se stejným názvem.

Do části A sborníku jsme zařadili příspěvky, které zazněly na semináři. Profesor amerikanistiky na FSV UK Miloš Calda označil George Bushe za jednoho z nejkontroverznějších kandidátů posledních desetiletí a zdůraznil význam aktivizace křesťanské pravice pro jeho znovuzvolení. Jefim Fištejn z Radia Svoboda zdůraznil, že se republikánům podařilo vyzdvihnout otázky morálky nad problémy ekonomiky a Kerryho označil za politika předurčeného do role poraženého. Radek Khol z Ústavu mezinárodních vztahů uvedl, že George Bush posílil svůj mandát (zvítězil absolutní většinou a republikáni posílili v Kongresu) a naznačil, že zůstává otázkou, jak tento silnější mandát bude využit. Jiří Payne ze sdružení Euroatlantis se zamyslel nad budoucností mezinárodního řádu po amerických volbách.

V části B otiskujeme tři články, které se objevily v americké předvolební debatě na internetových serverech, a které se dotkly často diskutovaných údajných hodnotových rozdílů mezi Evropou a Amerikou. V prvním z nich Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku oponuje vyzdvihování "evropských" hodnot ze strany amerických levicových intelektuálů. Jeden takový, Jeremy Rifkin, na Macha reaguje a v rodící se EU vidí "evropský sen", který je podle něj lepší než na individualismu založený "americký sen". Na oba články navazuje Michael Mina, republikánský představitel, který v americkém tisku doporučoval americkým levičákům emigrovat do jimi tak obdivované Evropské unie.

Do části C editoři zařadili řadu zajímavých statistik, ze kterých se dočteme nejen kolik hlasů dostali dva hlavní kandidáti, ale také kolik dostali Nader, Badnarik či Peroutka z okrajových politických stran a zařazeno je i mé prohlášení, jako prezidenta České republiky, k opětovnému zvolení George W. Bushe prezidentem USA.

Výsledek amerických prezidentských voleb má v každém případě vliv i na budoucnost Evropy a České republiky. Je proto zajímavé sledovat a analyzovat faktory, příčiny a pozadí rozhodnutí amerických voličů. A k tomu by měl tento sborník přispět.

Václav Klaus, sborník CEPu č. 37/2005

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­