ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 40 "Sto let od narození Ayn Rand"

90 stran, brožovaná vazba
vyšlo: červenec 2005
cena: 70,- Kč

stáhnout


V lednu 2005 uplynulo sto let od narození kontroverzní americké spisovatelky Ayn Randové. Randová založila vlastní filosofický směr – objektivismus, který hájí principy svobody jednotlivce. Ayn Randová má v Americe kromě vášnivých obhájců i mnoho odpůrců, a to nejen na levici, ale – pro odmítání náboženství – i v řadách křesťanské pravice.

Nejen proto, že se Ayn Randová stala pevnou součástí americké kultury a velkou postavou obhájců kapitalismu, ale i proto, že má své zastánce a odpůrce i u nás, uspořádali jsme v Centru pro ekonomiku a politiku k jejímu výročí seminář a následně vydáváme tento sborník.

Část A sborníku tvoří vystoupení na semináři "Sto let od narození Ayn Randové" ze 17. ledna 2005. Jiří Kinkor (který za účelem popularizace díla Ayn Randové založil Galtův institut) vykládá základy filozofie objektivismu a jeho politické důsledky. Student Vysoké školy ekonomické Vavřinec Kryzánek obhajuje na bázi objektivistické filosofie kapitalismus jako morální, na egoismu založený systém. Roman Joch z Občanského institutu argumentuje z křesťanských pozic, že se Randová při obhajobě kapitalismu mýlila a že svým přístupem obhajobě kapitalismu škodí.

V části B sborníku se v biografii Randové od Michaela Hynšta dozvíme mj. že se Randová narodila v ruském Petrohradu jako Alisa Rosenbaumová a do Ameriky emigrovala v roce 1925. Vedoucí katedry filozofie VŠE v Praze Ján Pavlík ve své stati kritizuje přístup Jiřího Kinkora a Ayn Randové jako emfatickou obhajobu liberálních hodnot a polemizuje s filosofickými základy objektivismu.

Do části C jsou zařazeny úryvky z díla Ayn Randové. Poprvé v českém překladu vychází přednáška "Objektivistická etika" z 9. února 1961 na University of Wisconsin. Přetiskujeme rovněž úryvek z českého překladu románu "Zdroj", ve kterém prototyp levicového intelektuála odhaluje své pokrytectví. Rovněž poprvé v českém překladu vydáváme úryvek z nejprodávanějšího díla Randové, románu "Atlas Shrugged".

Obhajoba kapitalismu je posláním Centra pro ekonomiku a politiku. Proto přinášíme tento sborník; a protože objektivismus Ayn Randové je kontroverzní politickou filosofií, publikujeme i kritické příspěvky. Názor si – jak jinak – musí učinit každý čtenář sám.

Václav Klaus

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­