ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 56/2007 "Euro - dříve, nebo později?"

92 stran, brožovaná vazba
vyšlo: březen 2007
cena: 70,- Kč

stáhnout


Předmluva

Otázkou přínosů a nákladů zavedení společné evropské měny euro se CEP zabývá prakticky od svého vzniku.

V roce 2002 jsme vydali sborník "Měnová politika a příchod eura" (16/2002), v roce 2003 sborník "Euro, statistika a deflace" (25/2003) a monografii Petra Macha "Úskalí evropské integrace", loni monografii Stanislavy Janáčkové "Svazující integrace". Příspěvky v těchto publikacích se vždy tak či onak točily kolem slavné teorie optimálních měnových zón Roberta Mundella (viz sborník 4/2000), která zůstává argumentačním základem při všech debatách o měnových uniích.

Nyní přinášíme sborník "Euro – dříve, nebo později?", který v části A shrnuje texty ze stejnojmenného semináře z konce loňského roku.

Stanislava Janáčková, která dlouhá léta pracovala jako analytik centrální banky a nyní působí jako poradkyně prezidenta, ve svém příspěvku ukazuje, že euro nepřineslo zlepšení hospodářského vývoje eurozóny a doporučuje rozhodně do eurozóny nespěchat. Viktor Kotlán, který rovněž působil jako analytik centrální banky a nyní působí v komerčním bankovnictví, argumentuje, že euru se nepovedlo být nástrojem pro udržení zdravých veřejných financí a přimlouvá se za stanovení vlastních českých kvantitativních kritérií výhodnosti zavedení eura. Miroslav Singer, nyní viceguvernér národní banky, své vystoupení ze semináře pro tento sborník znatelně rozšířil. Mimo jiné vysvětluje, proč Česká národní banka nedoporučila v roce 2007 vstup do režimu fixního kurzu (tzv. ERMII), který je dvouletou přípravkou na euro, čímž padla možnost zavedení eura v roce 2010.

Do přílohové části B sborníku zařazujeme text doktoranda Vysoké školy ekonomické (a poradce prezidenta) Jana Skopečka, který shrnuje metody rozhodování o přijetí eura (včetně "ekonomických testů" britského ministerstva financí). Petr Mach podává přehled zemí, kde se euro používá (od členů eurozóny po země, které mají euro jednostranně) a srovnává hospodářský vývoj v západoevropských zemích, které euro zavedly, oproti zemím, které si ponechaly národní měny. Na závěr doplňujeme i můj rok starý článek z Lidových novin "Klausova kritéria pro přijetí (či nepřijetí) společné evropské měny", na který se některé příspěvky odkazují.

Debata o euru v České republice v podstatě teprve začíná a tento sborník je důkazem, že se tato debata začíná vést velmi věcně.

Václav Klaus

V Praze, 1. února 2007

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­