ENEN CZE
===

publikace

obálka publikace CEP: Sborník č. 58/2007 "Jean-Baptiste Say - 240 let od narození"

110 stran, brožovaná vazba
vyšlo: červen 2007
cena: 70,- Kč


 

Předmluva

240 let od narození velikána francouzské liberální ekonomie Jean-Baptisty Saye jsme nemohli nechat bez povšimnutí. Say představuje nejen předchůdce moderní makroekonomie, ale také významného představitele klasického liberalismu. Sayův zákon dodnes vyjadřuje souvislost a harmonii lidského chování ve svobodné tržní ekonomice. Proto Centrum pro ekonomiku a politiku věnuje Sayovi svůj sborník.

Část A sborníku přináší texty ze semináře "Jean-Baptiste Say - 240 let od narození" ze dne 4. ledna 2007. Profesor Vysoké školy ekonomické Robert Holman představuje Saye jako zakladatele francouzské klasické politické ekonomie. Profesor Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Milan Sojka hodnotí teoretické dědictví Jean-Baptisty Saye keynesiánskými očima. Ilona Bažantová z Právnické fakulty Univerzity Karlovy zkoumá vliv Saye na české ekonomické myšlení. Marek Loužek z Centra pro ekonomiku a politiku vyzdvihuje Saye jako obhájce svobody.

V části B uveřejňujeme zajímavé doplňkové texty. Od Johna Maynarda Keynese přetiskujeme kapitolu o zásadě efektivní poptávky z "Obecné teorie zaměstnanosti, úroku a peněz", která se snaží vyvrátit Sayův zákon. Dan Šťastný z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické analyzuje význam Sayova zákona a kritizuje Keynesovu dezinterpretaci Saye.

V části C přinášíme výňatky z díla Jean-Baptisty Saye. Nemůže chybět slavná patnáctá kapitola "Pojednání o politické ekonomii" (1803), která nese název "O poptávce neboli trhu zboží". Dále nabízíme dvě další kapitoly ze Sayova Pojednání: o vlastnickém právu a o státním dluhu. S potěšením kvitujeme, že nakladatelství Academia hodlá přeložit a vydat kompletní Sayovo "Pojednání o politické ekonomii" v češtině.

Sayova teze, že ekonomika, která příliš zdůrazňuje význam poptávky nad nabídkou, je na cestě k úpadku a stagnaci, je trefná. Rovněž postřeh, že cílem dobré vlády je podporovat výrobu, zatímco cílem špatné vlády je podporovat spotřebu, je mimořádně výstižný. Sayova ekonomická teorie je aktuální i pro současnou dobu. Věřím, že nový sborník najde pozorné čtenáře.

Václav Klaus

V Praze, 16. dubna 2007

---
© Centrum pro ekonomiku a politiku 2005-2024
design, kód: Jan Holpuch nejml.
RSS 2.0 RSS ­